Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Oprema

prva opremaOd prve opreme koju je Društvo imalo bilo je 10 kaciga, 10 opasača sa sjekiricama i 4 kuke za razvaljivanje. Tu je opremu Društvo dobilo od DVD-a Ivanec (od Milana Gobca). Uz novčanu pomoć mještana Društvo je 1943. godine kupilo novu motornu pumpu “Brod”. Iste je godine Društvo nabavilo jedna kola na konjsku vuču te nešto cijevi, 20 kapa i 20 komada kožnih opasača. Konje za prijevoz dao je tadašnji predsjednik Društva Valent Čanžar. Nakon rata MUP NRH-e iz Zagreba odobrio je nabavu 10 svečanih i 10 radnih odijela te 100 metara cijevi. Godine 1949. od Kotarskog podsaveza DVD-a Ivanec dobiveno je 10 svečanih i 10 radnih odijela, dva para gumenih čizama, ručna sirena, penjačko uže te 50 metara cijevi. Pedesetih godina počeo se intenzivnije prikupljati materijal za izgradnju doma pa nije nabavljena nikakva oprema. Nakon izgradnje doma Društvo je kontinuirano nabavljalo opremu. Tako je šezdesetih godina nabavljena ručna sirena i nekoliko svečanih uniformi. Sedamdesetih godina nabavljena je motorna pumpu “Sora”. Društvo je kontinuirano nabavljalo vatrogasne cijevi i osnovnu opremu za gašenje požara. Osamdesetih godina nabavljeno je 10 metlanica za gašenje šumskih požara i 10 svečanih vatrogasnih odijela. Nadalje, nabavljena je električna sirena te postavljena na krov vatrogasnog doma. Devedesetih godina Društvo je nabavilo dvadesetak radnih odijela, tri naprtnjače, tri brentače za vježbu sa najmlađim članovima te malu pumpu ”Tomos”. Godine 1996. Društvo je na poklon od Vatrogasne zajednice Županije varaždinske dobilo motornu pumpu ”Rosenbauer”.

rosenbauerDruštvo posjeduje deset Bristol odijela, preko četrdeset radnih odijela, trideset svečanih odora, trideset kaciga, dvije motorne pumpe, dva vozila ( s time da se u cisterni nalazi i pumpa), deset naprtnjača, četiri mobilne i jednu fiksnu radio vezu (radio- stanica), dvadeset pari čizama i specijalnih cipela za gašenje požara, tridesetak “B” cijevi, tridesetak “C” cijevi, desetak aparata za gašenje požara u “S” izvedbi, CO2 aparat na kotačima, deset baterijskih svjetiljki, kompletnu opremu za vježbanje u oba generacijska uzrasta (brentače za djecu od 6-12 godina, i kompletnu opremu za mladež od 12-16 godina), te ostalu sitnu opremu u obliku alata, grablji, lopata, krampova i slično. Stalnom kupovinom nove opreme i rashodovanjem stare i uništene opreme, Društvo pokušava držati korak sa vatrogasnim minimumom koji mora posjedovati kao kategorizirano Društvo. U cilju toga su i stalne obuke članova tako da je jedno od rijetkih Društava koje imaju sve aktivne članove sa minimalnim zvanjem “vatrogasac”, jednog vatrogasnog časnika, jednog vatrogasnog časnika prve klase sa doškolovanjem za vatrogasnog suca, te dva počasna vatrogasna časnika. U društvu je konstantno jedna desetina liječnički pregledana (2010). Društvo ima 24 člana sa liječničkim pregledom), a trideset članova je osigurano dvadeset i četiri sata dnevno.

oprema1 oprema2

sirena1 sirena2 dom

U tijeku je uvođenje mobilnog dojavljivanja, uvođenjem tzv. SMS dojave (trideset članova Društva na svoj mobilni telefon dobiva obavijest o uzbuni). Od ranije je Društvo priključeno na centralni dojavni sustav koji je smješten u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Varaždinu, tako da se svaka dojava automatski uključuje u Varaždinu preko telefonske linije na vatrogasnu sirenu na krovu doma u Kamenici. U želji da se Društvo postavi na višu razinu, izrađeni su amblemi za rukave za svako radno odijelo sa grbom Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kamenici. Taj je grb jedan od najljepših vatrogasnih grbova. Također, gotovo za svako natjecanje izrađuju se vatrogasne majice sa logom Društva koje naši članovi sa ponosom nose.

Ispis E-mail

logo hvz   logo vzvz   logo gss   logo duzs